Persoonlijke Coaching

De krachtigste tool voor iedere leefstijlcoach!

De kracht van het visualiseren van jouw ideale leefstijl brengt je waar jij wilt!

Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal. Deze uitspraak van Albert Einstein uit de 19de eeuw lijkt op het eerste gezicht misschien zweverig maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit niet alleen een feit is maar dat dit ook kan helpen om jouw dromen waar te maken. Met dromen kan je alle kanten op. Je kunt zo groot, levendig en kleurrijk dromen zoals jij wilt en uit onderzoek blijkt dat de hersenen het onderscheid niet herkennen tussen wat daadwerkelijk gebeurt en wat je alleen maar denkt. Stel je eens voor dat visualiseren zo een sterke tool is………Dan zou je jouw ideale leefstijl kunnen visualiseren waardoor je nog succesvoller wordt in het bereiken van jouw doel! Kortom, visualiseren van jouw ideale leefstijl is de krachtigste tool voor iedere leefstijlcoach.

Wat is visualiseren en wat kan een leefstijlcoach met deze tool? Visualiseren is eigenlijk niets meer dan een gedachte omzetten in een beeld. Ieder mens doet dat op zijn of haar manier en dit kun je zowel op een negatieve of positieve manier doen. Jouw hersenen zien niet het verschil tussen de werkelijkheid die jijzelf creëert of de echte werkelijkheid en als jij dit op een effectieve manier weet in te zetten dan kan je daar hele mooi dingen mee doen. Als leefstijlcoach, coach je mensen op het pakken van hun eigen regie op het gebied van gezondheid en welzijn. Hiervoor ga je kijken naar de lichamelijke, geestelijke en maatschappelijke context van de coachee. Belangrijk bij een dergelijk traject is dat de coachee gemotiveerd is voor zijn doelen en daarom is het belangrijk aandacht te geven aan deze motivatie en de doelen die daarbij horen. Deze dromen en doelen zijn voor een coachee te visualiseren en daarom is deze tool eenvoudig te integreren in de praktijk van een leefstijlcoach (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland, 2020).

Waaruit blijkt nou dat visualiseren helpt? Visualiseren is een krachtige tool. In de sport is hier veel onderzoek meegedaan. Een voorbeeld hiervan is het onderzoek van psycholoog Guang Yue (2003). Hij vergeleek mensen die daadwerkelijk een sport beoefenden, mensen die dachten aan sport en mensen die niets deden. Hieruit bleek dat de mensen die een sport beoefende 30% meer spiermassa hadden opgebouwd, de mensen die aan sporten dachten hadden 13,5% meer spiermassa dan de mensen die helemaal niets deden. Een ander onderzoek wat laat zien dat visualiseren krachtig is, is dat van de Australische psycholoog Alan Richardson (1967). Hij verdeelde een groep basketballers in drie kleinere groepen. De eerste groep liet hij 20 minuten per dag trainen, de tweede groep liet hij visualisatie oefeningen doen en de derde groep deed niets. Na afloop bleek de visualisatie groep maar een kleine achterstand te hebben op de groep die elke dag trainde.

Visualiseren is dus niet alleen een krachtige tool maar je bereikt ook eerder je doel. Vanuit dit argument zou je de conclusie kunnen stellen dat je alles kunt bereiken zolang je het maar goed kunt visualiseren maar dit is een misvatting. Een belangrijk onderzoek wat dit onderbouwt, is van Pham en Taylor (1999). Zij hebben onderzoek gedaan onder een groep studenten en daaruit bleek dat studenten die het gewenste doel (slagen voor het examen) visualiseerden minder succesvol waren in het daadwerkelijk behalen van het examen dan studenten die de weg er naartoe konden visualiseren. Zij visualiseerde dat ze zaten te lezen, studeren, samenvattingen schrijven en de stof regelmatig herhalen. Deze groep besteedde ook daadwerkelijk meer tijd aan de voorbereiding. Het is dus essentieel dat je weet wat je doel is maar het is nog belangrijker dat je de stappen daar naartoe helder hebt zodat je deze dus kunt gaan visualiseren.

Je zou kunnen stellen dat je met visualiseren jezelf in een positieve mindset kan brengen wat bijdraagt aan het behalen van jouw doelen. Albert Sonnevelt (2012) beschrijft in zijn boek ‘De levenscode’ de invloed van het positieve denken op de vitaliteit. Een aantal voorbeelden hiervan zijn; je bloeddruk wordt lager, je immuunsysteem wordt sterker, je hartspier krijgt meer zuurstof en een betere doorbloeding en je bloedsuikerspiegel komt meer in balans. Deze gevolgen van het positieve denken werken weer door op je gehele staat van zijn in positieve zin.

Kortom, visualiseer de weg naar jouw gewenste leefstijl en ga aan de slag om jouw gedachte positiever te maken want hiermee zet je de eerste stap naar een voor jouw ideale leefstijl. Cruciaal hierbij is dat je zowel het doel, als de weg er naartoe visualiseert.